انواع چرم مصنوعی در چندین سال اخیر، کابرد گسترده ای در صنایع مختلف از جمله صنعت کفاشی داشته است. این نوع چرم به دلیل مقرون به صرفه بودن و تنوع گسترده در طرح و رنگ به شدت مورد استقبال تولید کنندگان و مصرف کنندگان محصولات چرمی قرار گرفته است. آشنایی با انواع چرم های مصنوعی و ویژگی های آنها سبب میشود که در هنگام خرید محصولات چرمی مختلف از جمله انواع کیف و کفش مردانه و زنانه، یا لوازم دکوری و مبلمان، انتخاب هوشمندانه ای داشته باشید. چون هر یک از این چرم ها مزایا و معایب خاصی دارند که در محصولات تولید شده از آنها نیز تاثیر گذار خواهد بود. بنابراین ما در این مقاله ضمن تعریف چرم مصنوعی، انواع و ویژگی های آنها را به اختصار شرح دادیم و تفاوت های آن با چرم طبیعی را هم بیان کردیم. 

چرم مصنوعی چیست؟

چرم مصنوعی

چرم مصنوعی، نوعی چرم ترکیبی است که در ظاهر کاملا مشابه چرم طبیعی میباشد اما منشا حیوانی ندارد و توسط انسان ها ساخته میشود. این نوع چرم از مواد مصنوعی و شیمیایی تولید میشود و دارای چند لایه ی مختلف است که هر کدام از لایه ها، نقش مهمی در ضخامت و دوام چرم ایفا میکنند. چرم مصنوعی نیز مانند چرم طبیعی انواع مختلفی دارد که در ادامه آنها را شرح دهیم پس تا پایان همراه کفش کرال باشید.

انواع چرم های مصنوعی

  • چرم اکلیلی

چرم اکلیلی همان طور که از نامش مشخص است، نوعی چرم براق و درخشان است که ظاهری فوق العاده لوکس و جذاب دارد. از این نوع چرم به دلیل ظاهر زیبا و درخشان آن در ساخت لباس و پوشاک، لوازم دکوری و فانتزی استفاده میشود. همچنین چرم های اکلیلی به دلیل ساختار خاصی که دارند، نیازمند مراقبت های ویژه هستند.

  • چرم پلاستیک

پلاستیک نیز یکی دیگر از انواع چرم مصنوعی است که از ترکیب مواد پلیمری مثل پلی اتیلن ساخته میشود. این نوع چرم به دلیل ساختار پلاستیکی خود، مقاومت بالایی در برابر رطوبت دارد و به همین دلیل در صنایع متنوعی مورد استفاده قرار میگیرد. از مهمترین ویژگی های این چرم، داشتن وزن سبک و سهولت در تمیز کردن است.

  • چرم مصنوعی طرح دار

این نوع چرم، با استفاده از تکنیک ها و الگو های مختلفی و در اثر فشار و حرارت بسیار بالا، طرحدار میشود که در نهایت یک چرم فوق العاده زیبا با طرح های متنوع به دست می آید.

  • چرم اشبالت مصنوعی

چرم اشبالت یکی از پرکاربردترین چرم های مصنوعی است که سطحی نرم و مخملی دارد و در ظاهر شباهت زیادی به چرم اشبالت طبیعی دارد با این تفاوت که پرزهای کوتاه تری نسبت به اشبالت طبیعی دارد و قیمت آن نیز خیلی کمتر و مقرون به صرفه تر است. اشبالت مصنوعی مقاومت خوبی در برابر رطوبت دارد و به همین دلیل از آن برای تولید انواع کیف و کفش چرمی استفاده میشود.

پیشنهاد مقاله: چرم طبیعی اشبالت چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

  • چرم پلی اورتان

چرم پلی اورتان نیز یکی از رایج ترین انواع چرم مصنوعی است که از دو لایه ی پلی اورتان و پلی استر ساخته میشود و مانند چرم طبیعی، براق، بادوام و زیبا است. همچنین این نوع چرم در برابر سایش و رطوبت نیز مقاومت بالایی دارد و برای تولید انواع محصولات چرمی از جمله کفش چرم مردانه و زنانه مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله مهمترین ویژگی های چرم پلی اورتان، خاصیت تنفس پذیری و ضد حساسیت بودن آن است.

  • چرم وینیل

چرم پلی وینیل کلراید (PVC) نیز نوعی چرم مصنوعی است که از مواد پلیمری ساخته شده و در برابر سایش، خراش و رطوبت مقاومت بالایی دارد. این نوع چرم در طرح ها و رنگ های متنوعی تولید میشود و در صنایع مختلفی از جمله کیف و کفش چرم، مبلمان سازی و … کاربرد دارد.

  • چرم منفذدار

در ساخت این نوع چرم، منفذ هایی به منظور عبور هوا در سطح چرم ایجاد میشود که باعث افزایش تنفس پذیری محصولات چرمی ساخته شده از آن میشود. از چرم های منفذدار برای تولید محصولاتی که نیازمند تنفس پذیری هستند، استفاده میشود.

  • چرم میکروفایبر

میکروفایبر یک نوع چرم مصنوعی بسیار خاص و بادوام است که از الیاف نازک و نرم ساخته میشود و مانند چرم های طبیعی نرم و لطیف میباشد. این نوع چرم به دلیل شباهت زیادی که به چرم طبیعی دارد، در صنایع مختلف بسیار مورد توجه قرار گرفته و محصولات متنوعی از آن ساخته میشوند.

  • چرم ایویا (EVA)

چرم ایویا نوعی چرم مصنوعی بسیار سبک و نرم است که اغلب برای تولید کفش های ورزشی از آن استفاده میشود. این نوع چرم از انواع چرم مصنوعی، سطحی نرم و لطیف دارد که انعطاف پذیری محصولات تولید شده از آنرا افزایش میدهد.

ویژگی های چرم مصنوعی

  • فرآیند تولید چرم های مصنوعی راحت بوده و در مدت زمان کوتاهی میتوان تعداد زیادی از آنها را تولید کرد.
  • نگهداری از این نوع چرم بسیار آسان بوده و نیاز به لوازم و محصولات خاصی ندارد و میتوان محصولات تولید شده از آنرا به راحتی تمیز کرد.
  • چرم های مصنوعی در طرح ها و رنگ های زیادی تولید میشوند و به همین دلیل میتوان محصولات متنوعی در سبک و رنگ های دلخواه از آنها تولید کرد.
  • چرم مصنوعی، دارای ساختار و بافتی یکدست و منظم است.
  • چرم های مصنوعی به دلیل ساخته شدن از مواد مصنوعی، دارای قیمتی مقرون به صرفه و ارزان هستند.
  • یکی از مهمترین ویژگی های چرم مصنوعی این است که از پوست حیوانات به دست نمی آید و به همین دلیل باعث حفظ میحط زیست و حیوانات میشود.

چرم مصنوعی از چند لایه تشکیل میشود؟

انواع چرم مصنوعی از لایه های مختلفی تشکیل میشوند که تعداد آنها، بسته به نوع چرم و کاربرد آن متغییر است اما به طور کلی میتوان گفت که از 3 الی 5 لایه ی اصل تشکیل میشود که عبارت اند از: لایه ی آستری، لایه ی چسب، لایه فوم، لایه رویه و پوشش. برای محصولاتی مثل پوشاک، کیف و کفش و اکسسوری های چرمی، معمولا از سه لایه ی آستر، چسب و رویه استفاده میشود اما برای محصولاتی مثل روکش مبلمان و خودرو ها که نیازمند مقاومت و دوام بیشتری هستند، از 5 لایه استفاده میشود.

تفاوت چرم طبیعی و مصنوعی

چرم طبیعی و مصنوعی، دو ماده ی پرکاربرد در صنایع مختلف هستند که شباهت ها و تفاوت های زیادی باهم دارند. یکی از اصلی ترین تفاوت های آنها مربوط به منشا تولید آنهاست به این صورت که چرم های طبیعی منشا حیوانی دارند و از پوست حیواناتی مثل گاو یا گوساله تولید میشوند اما انواع چرم مصنوعی کاملا ساخت دست بشر هستند و هیچ منشا طبیعی و حیوانی ندارند. همچنین، چرم طبیعی در برابر حرارت و آتش کاملا مقاوم است و آتش نمیگیرد ولی چرم مصنوعی به دلیل ساخته شدن از مواد پلاستیکی، اگر در معرض حرارت قرار گیرد، میسوزد.

یکی دیگر از مهمترین تفاوت های این دو چرم، مربوط به بافت و سطح آنهاست به این صورت که چرم های طبیعی معمولا دارای سطحی ناهمسان با بافت های غیریکنواخت هستند و کاملا حالت طبیعی دارند اما چرم های مصنوعی دارای طرح های یکسان و یکنواخت هستند.

پیشنهاد مقاله: تفاوت چرم طبیعی و مصنوعی

نکات مهم نگهداری از چرم مصنوعی

هر چند محصولاتی که از چرم مصنوعی تولید میشوند، مانند محصولات چرم طبیعی نیازمند مراقبت های زیادی نیستند، اما با این حال نمیتوان گفت که اصلا هم به مراقبت نیاز ندارند. چون هر محصول چرمی، فازغ از نوع چرم آن، نیازمند رسیدگی و مراقبت است تا در طولانی مدت ظاهر اولیه ی خود را حفظ کند. بنابراین با رعایت نکات زیر میتوانید از کیف و کفش های چرمی خود به بهترین شکل مراقبت کنید و آنها را برای مدت طولانی ترین مورد استفاده قرار دهید.

  • هر چند که چرم های مصنوعی در برابر رطوبت مقاوم هستند، اما اگر محصولات تولید شده از آنها را مدت طولانی در معرض رطوبت قرار دهید، شاهد تغییر رنگ، خشک شدن و ترک خوردن آنها خواهید بود.
  • برای افزایش طول عمر محصولات چرم مصنوعی، آنها را دور از نور مستقیم خورشید و در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
  • برای جلوگیری از پوسیدگی و ترک خوردن کیف و کفش های تولید شده از انواع چرم مصنوعی، میتوانید از واکس های مخصوص و روغن های طبیعی استفاده کنید.
  • چرم مصنوعی در برابر حرارت و آتش مقاوم نیست بنابراین محصولات آنرا در معرض حرارت قرار ندهید.

سخن پایانی

امروزه با توجه به افزایش جمعیت و نیاز آنها به محصولات مختلف از جمله پوشاک و کفش، استفاده از انواع چرم مصنوعی افزایش یافته است. با توجه به اینکه قیمت محصولات چرم طبیعی بسیار زیاد است و علاوه بر این، برای تولید آنها باید حیوانات زیادی کشته شوند، بنابراین در موارد زیادی، چرم های مصنوعی جایگزین چرم طبیعی شده اند. این نوع چرم با داشتن ویژگی ها و مزایای مختلف از جمله مقرون به صرفه بودن، حمایت از حیوانات و داشتن طرح و رنگ زیاد، مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *